19th Ave New York, NY 95822, USA

Etätehtävä “Talouden tilanne”

talous2

Heinäkuun lähiopetuspäivillä jatkoimme kuvasarjojen kuvaamista, joten ei ollut yllätys, että etätehtäviksikin saimme kuvasarjoja – kaiken kaikkiaan kolme, teemoiltaan ja lähestymistavoiltaan täysin erilaista. Avaan jokaisen etätehtävän omaksi postauksekseen, koska kuvia on niin paljon ja pelkään, että sivu kyykähtää kuvien määrästä.

Jos totta puhutaan, minun lähtökohtani “Talous-tehtävän” toteutuksen suhteen oli se, että olin menossa kesäloman viimeisenä lauantaina Kuopioon, ja tarkoitus oli piipahtaa myös Ikeassa ostamassa tuikitarpeellisia tavaroita ja tarvikkeita – taulunkehyksistä tiskiharjoihin. Eli solahdin oman teemani sisään sisustavana suomalaisena ihan täydellisesti. Ajaa nyt Kuopioon saakka hoitamaan kauppa-asioita, pah. Noh, puolustukseksi kerrottakoon, että kävin myös Sorsasalossa koiranäyttelyssä eli en pelkästään shoppaillut. Mies tuumasi ennen lähtöäni, että lähden Ikeaan säästämään, ja siitä se ajatus lähti. Otin kameran mukaan ja päätin hoitaa “Talous-tehtäväni” Matkuksen pihassa muurahaisten tavoin sisälle ja ulos rientäviä ihmisiä tarkkaillen. Lähdin mukaan kahden lasin varustuksella, eli mukana oli Sigma laajempia kuvia varten ja Canonin 70-200 mm, jotta saan pinottua parkkipaikkamaisemaa kasaan.

Kuvatessa minuun iski taas jonkinlainen arkuus, eli ajattelin koko ajan päätyväni poliisiauton takapenkille, enkä siksi uskaltanut pyöriä aktiivisemmin ihmisten joukossa. En ollut ilmoittanut kenellekään kuvaamisesta, koska päätin valokuvaamisesta vasta viime tipassa. Joissain paikoissahan toivotaan, että kuvaamisesta ilmoitetaan etukäteen, vaikka periaatteessa kuvaaminen julkisella paikalla on sallittua ihan kenelle tahansa. Todennäköisesti mitään ei olisi kuitenkaan käynyt, vaikka olisin kuvannut ihan ulko-ovella asti.

Teemani avaus

Länsimaissa kuluttaminen ei ole enää perustarpeiden täyttämistä, vaan elämysten kokemista. Sisustamisesta ja shoppailusta on tullut harrastus ja elämäntapa, johon koko perhe osallistuu – vauvasta hauvaan. Sisustusinnokkuuteen vaikuttaa yksityistalouksien aiempaa parempi taloudellinen tilanne, joka johtuu sekä runsaasta työnteosta että helposti saatavasta lainarahasta. Toisaalta kotiin panostaminen ja ns. kulutuskulttuurin ulottuminen sisustamiseen on tullut sosiaalisesti sallituksi, eikä sitä pidetä turhuutena tai törsäämisenä.

Kulutus- ja samalla sisustuskulttuuri on nykyään kaikkien ulottuvilla kansainvälisten ketjuliikkeiden ansiosta. Kalliiden design-tuotteiden sijasta tavalliset suomalaiset sisustavat edullisesti. Trendien vaihtuminenkaan ei niin harmita, kun rahaa ei ole pistetty liikaa kiinni huonekaluihin tai sisustustavaroihin.

Suomalaiset rynnistävät vapaapäivänään “säästämään ja viihtymään” ruotsalaiseen kodin sisustamisen megatavarataloon Ikeaan.