19th Ave New York, NY 95822, USA

Etätehtävät “Kello ja sakset”

sakset_leikkaa

Maaliskuun lähiopetusjaksolla harjoiteltiin studiossa tuotekuvausta ja ullatuuuus, etätehtäväksi saatiin kuvata tuote- ja mainoskuvia, 3-5 kuvan sarjat. Kaikille pakollisena aiheena oli “kello” ja toinen aihe oli vapaavalintainen: sakset tai jotain muuta.

Aaaaapuaaa, mulla ei ole yhtään nättiä kelloa. Onneksi koirankasvattajatuttuni Maikki tuli apuun, ja sain huhtikuun alussa lainaan hänen miehensä Jarin kaksi taskukelloa. Kuvasin molemmat toukokuun alussa.

Mietin alunperinkin kelloille rekvisiittaa, eli halusin muuta kuin perinteisen tuotekuvan avaruustaustan päällä. Luottolainaajani Tanja lainasi minulle rekvisiittakirjoja (mitä resuisempia, sen parempi). Jotenkin vanhat kirjat sopivat mielestäni tematiikaltaan taskukellon kaveriksi. Ajattelin uudempaa taskukelloa kirjojen seuraan, mutta hevoskello oli  kinkkisempi. Jotain hevostavaraa? Hevosenkenkiä, nauloja…?

Halusin runsaan asetelman, ja kasa hevosenkenkiä ei kyllä näyttänyt yhtään hyvältä – kokeilin kyllä! Sitten keksin. Kello on sävyltään lämpimän punertavankellertävä, ja vähän tummasävyinen vintage-merirosvoteema voisi toimia. Printtasin vanhan karttakuvan mattapaperille ja kokosin huolella kaikki rihkamakoruni röykkiöksi vanhaan puiseen korurasiaan. Avot. Merirosvoteema oli siinä.

Valaisin asetelmaa suht korkealta, jotta korut oikein loistaisivat. Kelloa ja varjoja valaisin sivusta kahvipaketista taittelemallani heijastimella (kahvipaketin sisäpuoli on hopeanvärinen). Koska kello oli mattapintainen, hopeanvärinen kiiltävä heijastin toimi siinä hyvin. Kiiltävämmällä pinnalla tuommoinen heijastin näyttäisi rosoiselta. Editissä tummensin kuvan reunoja voimakkaasti ja poistin kartasta saturaatiota, sillä halusin rauhoittaa taustaa ja keskittää huomion kelloon. Kaksi muuta sarjan kuvaa esitteli kellon toisia ominaisuuksia/puolia, mutta jokaisessa kuvassa on mukana samoja elementtejä; yksinkertaisimmassa, sarjan viimeisessä kuvassa pelkästään kartta kellon kaverina.

Toiseen etätehtävään kuvasin ensin kuvaajaystävältäni Heliltä lainaamani Noppa-vaasin. Aivan ihana punainen vintage-designvaasi. Tarkoituksena oli kuvata vaasi valkoisella taustalla, mutta kuvat olisivat mielestäni jääneet vähän yksipuolisiksi, joten lisäsin sarjan kolmanteen kuvaan rekvisiittaa. Ystäväni Marika hankki minulle läpinäkyviä värikkäitä pelinoppia – kuvasin vaasin niiden kanssa, mutta vaikka pikkunopat ison nopan kaverina oli hauska idea, ei se saanut kuitenkaan tuulta alleen. Kuvat jäivät vähän pliisuiksi. Voi olla, että en vain osannut asetella noppia kivasti – kuumaliimaa käyttämällä olisi vaasista voinut tehdä vaikka noppaputouksen, mutta laiskuus iski. Käytin sen sijaan Noppa-vaasin kaverina rakastamiani legoukkoja Star Wars -hengessä. Nopasta tuli varsinainen StarWaasi.

Jokaisessa kuvassa esitellään vaasin eri puolia. Ensimmäinen kuva on perinteinen tuotekuva, joka esittelee vaasin muodot ja “idean”. Valaisin vaasia sivusta tasovalolla, ja tasovalon eteen asettelin vielä laminaatinalusmuovista taiteilemani diffuusoripaneelin pehmentämään valoa. Se onnistuikin melko hyvin. Varjopuolta valaisin ihan vain valkoisella pahvilla. Toinen kuva on vaasin pohjasta, jossa on hellyttävä pieni tarra. Päivämäärä, sana “arvokas” ja keneltä vaasi on saatu. Kolmannessa kuvassa oli mukana legoukkoja ja vaasia valaisin sivussa olevan tasovalon lisäksi vaasin takana olevalla käsisalamalla, jotta vaasi suorastaan hehkuisi oranssina kuin juuri avaruusloikalta palannut avaruusalus. Käsisalaman välähdyspään eteen kiinnitin kuminauhalla kolminkerroin taiteltua laminaatinalusmuovia pehmentämään valoa.

Koska en ollut ihan satavarma vaasin toimivuudesta tehtävässä, kuvasin vielä Fiskars-saksia. En ole aiemmin kuvannut mitään mustalla taustalla, mutta nyt kokeilin sitäkin. Loikkasin epämukavuusalueelleni. Mietin, että mikä toimisi mustan ja oranssin kanssa, ja halusin kuvaan raikasta valkoista. “Suojatie” idea syntyi pitkän pähkäilyn jälkeen, ja innoituksena oli Beatlesin Abbey Road -kuva. Löysin kotoa neljät sakset – kolmet aidot Fiskarsit ja yhdet “Made in China”. Kiinaversiot erottuvat myös lopullisesta kuvasta selkeästi feikkinä, enkä ottanut kuvaa mukaan lopulliseen sarjaan. Sakset asettelin pystyyn kuumaliimalla kiinnitettyjen tukikeppien avulla.

Sarjan ensimmäinen kuva on “evoluutio”. Suojatiellä juniorisakset, aikuiset sakset ja seniorisakset. Toinen kuva esittelee lähikuvana isompien Fiskars-saksien takapuolen. Kolmannessa kuvassa sakset ovat työssään leikkaamassa paperista tulostettua suojatietä. Näissä saksikuvissa jouduin tekemään editissä eniten työtä, sillä valaisuun käyttämäni valo vuosi taustaan ihan himpun verran (jälestäkäteen tuli mieleen, että olisi pitänyt laittaa mustaa pahvia valon takareunaan estämään valovuoto) ja toisekseen printattu suojatie (mustat välit) oli vaaleampi sävyltään kuin alla oleva taustakartonki. Ja sakset imivät itseensä ympäristöstä varmasti kaikki mahdolliset pölyhiukkaset, karvat ja roskat. Muovi on yllättävän sähköistä, kun sitä ruvetaan käsittelemään ja pyörittelemään käsissä. Huoh.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.