19th Ave New York, NY 95822, USA

Ensimmäinen näyttö

Sauna2

Ensimmäistä näyttöä varten opiskelijat jaettiin kahteen “näyttöerään”. Jakamisella pyrittiin siihen, ettei näyttöraadin tehtävä olisi käynyt ylivoimaiseksi – olihan jokaiselta opiskelijalta tulossa arvosteltavaksi kolme kuvasarjaa, joissa jokaisessa on 3-5 kuvaa sekä video. Viikonloppuna järjestettiin myös uusintanäytöt aiempien vuosien VAT-opiskelijoille, joilla oli jäänyt tehtäviä rästiin tai uusittaviksi.

Ensimmäiseen näyttöön osallistui puolet opiskelijoista eli kahdeksan ja helmikuussa 2020 raadin eteen omat tuotoksensa toisi loput kahdeksan. Minä osallistuin tuohon marraskuun näyttöön.

Media-alan toimintaympäristön tunteminen ja valokuvauksen prosessien hallitseminen

Määritelmähirviö. Näyttöön vaadittiin kolme kuvasarjaa, joiden tuli olla seuraavista aiheista sekä video.

  1. Toiminta
  2. Henkilökuva studiossa tai miljöössä
  3. Miljöö
  4. Tuote
  5. Maisema
  6. Omakuva
  7. Video

Yhteen sarjaan piti sisällyttää myös kuvaussuunnitelma ja tarjous.

Minulla oli pitkin syksyä ollut opettajille näytillä kuvasarjoja kaikista muista aiheista paitsi maisemasta tai omakuvasta. Koin maiseman niin vaikeaksi, että päätin jo ensimetreillä jättää sen muille. Se kun ei ole pelkästään kaunis maisema. Äh, en osaa edes selittää. Olen huuli pyöreänä pitkin talvea kuunnellut perusteluja, että miksi jokin maisemasarja on hylätty joko kokonaan tai osin. Omakuva sitten taas…selityksenä voisin tarjota vaikka sitä, että en ole selfie-persoona enkä oikeasti tykkää olla kuvattavana. Edes itseni kuvattavana. Näyttöön lähetin toimintasarjan, henkilökuva studiossa -sarjan ja miljöösarjan.

Opettajat aloittivat urakkansa perjantaiaamuna ja illalla klo 21 sähköpostiin kilahti tulokset. Palautekeskustelu pidettiin lauantaina. Neljän tunnin istunnossa kävimme läpi kuva kuvalta ja sarja sarjalta näyttötehtävät. Kuulimme perustelut, miksi jokin kuva tai sarja oli hylätty tai miksi se piti uusia. Jännää, että en muista keskustelusta positiivisia palautteita ollenkaan. Olin varmaan niin jännittynyt, tai sitä ei sitten annettu…? En tosissaankaan muista.

Henkilökuva studiossa -sarjani meni läpi kolmella kuvalla. Kaksi kuvaa hylättiin “poskiongelman” takia. Ja näyttöraati katsoi, että kolme kuvaa riitti aiheen “F**k cancer” käsittelyyn ja nuo kaksi hylättyä kuvaa vain alleviivasivat turhaan asiaa.

Toiminta-sarja meni läpi ehdollisena kaikilla kuvilla. Seuraavassa näytössä kuvista piti poistaa gamutit eli sarja meni uusittavaksi täydennettynä kuvankäsittelyllä.

Miljöö-sarja meni läpi neljällä kuvalla. Yksi kuva hylättiin sarjasta poikkeavana.

Näyttösarjat

Toimintasarjana minulla oli Saunanlämmitys-sarja. Se kuvattiin Suomussalmella, Ylivuokissa, lokakuussa 2019. Olimme viettämässä viikonloppua vanhempieni mökillä, ja kamera oli mukana, tottakait. Alunperin minulla oli tarkoitus kuvata mökillä vain videoklippejä etätehtävää varten, mutta lopulta kuvasin kolme toimintakuvasarjaa (kaksi saunanlämmityssarjaa ja yksi autonpesusarja) ja videon. Videon esittelinkin jo edellisessä “Videoviikonloppu Torniossa” postauksessa.

Toimintasarjassa esiintyvän hubbyn toivomuksesta jätän yhden sarjan kuvan (kuva 4) pois blogista. Siinä on nakuilua. Opettajat ja muut opiskelijat sen ovat tietenkin nähneet, mutta muut ei.

Henkilökuva studiossa -sarjana minulla oli täällä blogissa jo aiemmin esitelty sarja ystävästäni. Kuvasin henkilökuvasarjan etätehtävänä touko-kesäkuun vaihteessa 2019 Kajaanissa, Kajaanin kamerakerhon studiolla. Näyttöä varten korjasin pariin kuvaan kuvankäsittelyä, pikkurikkuja.

Myös miljöösarja on esitelty jo aiemmin täällä blogissa. Elokuinen “Etätehtävä Valo” pääsi mukaan näyttööni. Näyttöä varten korjasin vain yhden kuvan valoisuutta, mutta muuten sarjassa on samoja kuvia kuin etätehtävässä. Tein näyttöön vaadittavan kirjallisen kuvaussuunnitelman ja tarjouksen tästä sarjasta.

Näyttösarjojen ulkopuolelta minun täytyy nostaa esille vielä tuotekuvasarja, johon olen vieläkin varsin tyytyväinen. En uskaltanut laittaa sitä kuitenkaan näyttöön mukaan, koska minua rupesi viime metreillä epäilyttämään, että onko se liian mainosmainen. Että siinä on liikaa rekvisiittaa mukana.
 

Kuvasin Tequila-sarjan lokakuussa 2019 kotistudiossa. Löydät sen kokonaisuudessaan omalta portfolio-sivultaan.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.